De geschiedenis van dit bijzondere initiatief

Loco-Motion, stichting voor belevingstheater, is opgericht in juni 1990 door de drie initiatiefnemers Meertine Laansma (muziektherapeute), Antoinette Ruiter (begeleidster) en Bas de Bie (orthopedagoog).  Zij waren werkzaam op het kinderdagverblijf voor meervoudig gehandicapte kinderen Omega in Amsterdam.De drie waren geïnspireerd door een mimedansvoorstelling voor de kinderen van Omega door een Engelse theatergroep. Deze groep bracht de voorstelling “Magical Experiences”. De mensen op Omega werden getroffen door het contact dat de spelers hadden met de kinderen via mime, dans en muziek.

Op basis van het werk van deze groep ging men op Omega experimenteren met theatrale en creatieve vormen met een  groep kinderen. Al werkende ontstond de eerste productie op Omega onder de titel “Belevingen”. “Belevingen”was een programma met vaste onderdelen, waarbij het thema koud en warm centraal stond. Dit thema kwam terug in klanken, instrumenten, schminken, voelen. Het videoverslag van “Belevingen” werd in 1989 vertoond op het jaarlijkse festival kunst met gehandicapten in Breda. De reacties van bezoekers waren enthousiast en er volgden verzoeken om “Belevingen”te komen spelen bij andere voorzieningen. “Belevingen” werd omgevormd tot de voorstelling “Tussen droom en werkelijkheid” die eind 1990 in première ging.

In mei 1991 kreeg Loco-Motion de Eucrea prijs welke in Dublin op een internationaal theaterfestival werd uitgereikt. Eucrea is een Europees initiatief bedoeld om kunst van en voor mensen met een handicap te stimuleren. In december 1991 kreeg Loco-Motion de Marga Klompe prijs.

 Medio 1992 kwam de volgende productie van Loco-Motion tot stand onder de titel “Sunari”. De voorstelling was gebaseerd op elementen uit andere culturen. Deze voorstelling is door de jaren heen aangepast en nog steeds actueel. Afhankelijk van de deelnemers en de reacties wordt deze voorstelling veranderd. Geen enkele voorstelling is dan ook hetzelfde.

 Het team van Loco-Motion is veranderd van samenstelling. In 1993 verliet Antoinette Ruiter de groep als speler en kwam Gerdi van de Berg (muziektherapeute) bij het team. In 1999 nam Meertine Laansma afscheid en Renske van Ebbenhorst (muziektherapeute) nam haar plaats in. Na het afscheid van Gerdi van de Berg in 2000 wordt de huidige voorstelling gespeeld door de twee spelers Renske van Ebbenhorst en Bas de Bie.

Bas de Bie is in september 2011 overleden na een noodlottig ongeval. Loco-Motion heeft een jaar stil gelegen om vast te stellen of er nog een toekomst was voor dit mooi initiatief. En zo ja, hoe die toekomst er uit zou zien. Hierover is een artikel verschenen in het dagblad Trouw.

Eind 2012 start Loco-Motion weer voorzichtig haar activiteiten. Nu in de samenstelling: Renske van Ebbenhorst en Jeanette Landré.